tiistai 19. lokakuuta 2010

Pohdintaa...


Miten koette median opettamisen tulevassa luokanopettajan työssä ja kuvataiteen opetuksessa?

Koemme, että sitä voi olla haastava opettaa koska tekniikka muuttuu koko ajan, joten omia tietojaan pitää päivittää ja uusia tekniikoita tulee opetella, että pysyy kehityksessä mukana. Media on suuri osa arkipäivää ja sitä tunkee ulos jokaisesta kolosta. Oppilaille olisikin erittäin tärkeä opettaa mediakriittisyyttä ja medianlukutaitoa.
Mediaopetus on nykyaikainen opetustapa, joka kiinnostaa lapsia suuresti, ja lapset ovatkin usein taitavampia tekniikan käyttämisessä kuin aikuiset. Mediaopetusta on helppo integroida eri aineiden välillä, mutta mahdollinen rajanveto voi olla opettajalle hieman vaikeaa.
 Yksi suuri haaste median opettamisessa on organisointi ja se, että riittävätkö resurssit? Opettaja ei voi olla monessa paikassa samaan aikaan ja toimintatilat ovat usein rajalliset. Myös erilaisiin ohjelmiin tutustuminen vie opettajalta runsaasti aikaa ja ohjelmien hankkiminen saattaa olla taloudellisesti mahdotonta. Siksi opettajan tulisi olla itse aktiivinen ja ottaa selvää mahdollisista ilmaisohjelmista esimerkiksi Internetistä. Opetuksessa käytettyjen varusteiden ja valittujen ohjelmien tulisi olla kunnollisia, ettei kaikki energia mene huonojen välineiden kanssa tappelemiseen. Joillakin tunneilla varsinkin pienten lasten kanssa avustajat olisivat tarpeellisia, eikä heitä ole aina saatavissa.
Kaikille tekemistä, ei jonottamista?

Mitä eroja animaation ja elokuvan opettamisessa?

Animaation ja elokuvan tekemisessä käytetään erilaisia teknisiä laitteita, eli animaatiossa käytetään joko kameraa tai animaatio-ohjelmia, kun taas elokuvan teossa käytetään videokameraa. Animaation tekemisessä on enemmän opettamista esimerkiksi jos tekee animaatiota hahmoilla, opettajan tulee neuvoa miten pienillä liikkeillä hahmoja tulee liikutella ja miten kuvia kannattaa ottaa.
Molemmissa tapauksissa editointi on suuressa osassa, mutta eri tavoilla. Animaatiossa ruutujen kestoa pitää pidentää, ettei animaatio vain viuhahda ohi, kun taas elokuvassa leikkauksella saadaan elokuvaan erilaisia tunnelmia. Elokuvan tekemisessä videokameran käyttö on suuressa osassa. Kameran liikuttelun tulisi olla rauhallista, ettei kuvan laatu kärsi. Toisaalta nopeaa kameran liikuttelua voi käyttää myös tehokeinona. Jalustan käyttäminen helpottaa kameran pitämistä vakaana. Elokuvan tekemisessä tulee myös muistaa otosten välille jättää ”päätä” ja ”häntää” jolloin elokuvasta otoksia liittämällä saadaan sujuva elokuva aikaiseksi. Elokuvaa tehdessä tulee sen tekniseen toteutukseen kiinnittää huomiota, koska usein oppilaat ovat valveutuneita käyttämään jo videokameraa. Opettajan tulisi osata itse käyttää videokameraa ja kaikkia erilaisia toimintoja siinä, jotta elokuvan tekemisestä tulisi opettavainen ja mielekäs kokemus oppilaille. Animaatio puolestaan saattaa tuntua haastavammalta työskentelytavalta, koska siinä joudutaan kuvat yhdistämään kokonaisuudeksi ohjelman avulla. Elokuva puolestaan voidaan vain ottaa kohtaus tai otos kerrallaan sen kronologisessa järjestyksessä ja liittää toisiinsa ilman editointia.

tiistai 12. lokakuuta 2010

Media-aihe: Ilmaiset animaatio-ohjelmat





Kuva-analyysi


Sinun sydän on minun sydän

Pintataso
United Colors of Benettonin mainoskuva, jossa kolme suurta ja yksityiskohtaisen realistista ihmisen sydäntä rivissä neutraalin valkealla pohjalla. Sydämiin on kirjoitettu isolla fontilla White, Black ja Yellow.  Lisäksi kuvan oikealla puolella on brändin, kaikille tuttu, vihreä logo. 

Konnotaatiotaso
Mainoskuva ottaa todella vahvasti kantaa ihmisten väliseen tasa-arvoon, rasismin vastaisesti. Kuvan ajatuksena on mielestämme se, että kaikilla ihmisillä on samanlaiset sydämet ihonväriin katsomatta. Valkoisella tarkoitetaan valkoihoisia ihmisiä, keltaisella aasialaisia ja mustalla tarkoitetaan tummaihoisia ihmisiä. Sydämen valitseminen kuvaan esim. aivojen tai vatsalaukun sijaan tuo symbolisen arvon. Sydämet viittaavat ihmisyyteen, tunteisiin, rakkauteen ja ihmisarvoihin.  
Benettonin mainoskampanjat pyrkivät usein muista vaatebrändeistä poiketen mainostamaan omaa arvomaailmaansa vaatteiden sijaan. Myös tässä mainoskuvassa aate on esillä, mutta vaatteet eivät. Benettonin aatemaailma ja mainokset herättävät ihmisissä sekä positiivisia että negatiivisia ajatuksia, mutta Benetton on valmis luopumaan sellaisista asiakkaista, jotka eivät samaistu heidän arvomaailmaansa. 

Abstrakti taso
Kuvan tunnelma on melko karu ja hyvin paljas. Kuvan minimalistisuus tuo rohkeasti esille sen sanoman, mikä sen avulla on haluttu saavuttaa. Sydänten koko on sommittelun kannalta oleellista, normaalistihan sydämet ovat erikokoisia, mutta tässä kuvassa ne ovat yhdenmukaisia. Sydämet ovat aseteltu kuvan keskelle muodostaen selkeän muodon, rivin. Sydämien päälle mustalla fontilla kirjoitetut tekstit luovat kontrastin puhtaan valkean pohjan kanssa, ilman että vievät huomiota liiaksi pois sydämistä.  

Elokuvajuliste: Tuulen tuomaa

Valokuvat: Karman Kauniit Kuvat

HETKEN VALINTA
Sini Valtanen





ILMAISUTEKNIIKAN VALINTA
Nina Lindqvist










LÖYDETTY LUONTO
Pilvi Norppa









NÄKEMYKSELLINEN
Satu Laine









NÄKÖKULMA
Samu Tikkanen







TALLENTAVA DOKUMENTTI
Jonna Peltonen









LAVASTETTU
Mai-Brit Malmstedt

Elokuva: Getting Married

Animaatio: Villi viidakko

Linkki animaatioon:  http://www.youtube.com/watch?v=XCdIQp11IkQ









 Kuvakäsikirjoituksen pohja